Uitnodiging gratis lunchsessie
4 februari 2017
Wat is PDF/A en welke versie moeten we kiezen?
1 juni 2017
Toon alle berichten

KEI start 1 september: De 5 belangrijkste punten die uw kantoor kan voorbereiden.

De Rechtspraak maakte op 13 april in haar nieuwsbrief bekend dat het verplicht digitaal procederen op 1 september van start gaat voor Midden-Nederland en Gelderland.

De Rechtspraak maakte op 13 april in haar nieuwsbrief bekend dat het verplicht digitaal procederen op 1 september van start gaat voor Midden-Nederland en Gelderland.

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, spreekt over een belangrijk moment. ‘Dit is het begin van een grote transformatie in de juridische wereld. Sinds 2013 is hard gewerkt aan de benodigde wetgeving om digitaal te kunnen procederen en aan het inrichten van de digitale procedures. Op vrijwillige basis is er al volop geoefend in asiel- en bewaringszaken, nu gaan we de volgende fase in. Digitalisering draagt bij aan snellere en toegankelijkere rechtspraak.’

Voor ieder advocatenkantoor is het zaak om zich voor te bereiden op het digitaal procederen. De overstap van ‘op papier procederen’ naar digitaal procederen verandert de praktijk binnen uw advocatenkantoor ingrijpend. Op tijd beginnen met aanpassingen binnen uw organisatie voorkomt het maken van fouten. Hieronder in het kort de belangrijkste punten waaraan u moet denken:

Mijn Rechtspraak of het Aansluitpunt Rechtspraak

Er zijn 2 manieren om digitaal te kunnen procederen bij gerechten: via de digitale systemen Mijn Rechtspraak en het Aansluitpunt Rechtspraak. U zult een keuze moeten maken. Voor kantoren die een professioneel document management systeem (DMS) in gebruik hebben is de keuze makkelijk: Mijn Rechtspraak biedt geen koppeling met uw DMS. De keuze voor het Aansluitpunt Rechtspraak is al voor u gemaakt. Wel moet u een keuze maken uit de verschillende aanbieders die een koppeling met u DMS wel aanbieden. Armarium is een van uw opties, die niet alleen DMS integratie biedt, maar ook zorgt voor naadloze aansluiting bij de processen van uw kantoor (o.a. met termijnbewaking, totaalverzicht van alle lopende zaken, autorisatieniveaus en optimale beveiliging). Armarium is ontwikkeld voor, en samen met diverse grote en middelgrote kantoren.

Papieren en digitale zaken

Alleen in nieuwe zaken kunt u digitaal procederen. De oude zaken lopen op de bestaande wijze verdere, volgens de huidige wet. De nieuwe zaken zullen volgens de nieuwe wet lopen. Het is zaak om binnen kantoor overzicht te behouden over beide wijzen van procederen. De roladministratie zult u daarop moeten aanpassen.

Adoptie

Alle medewerkers binnen het advocatenkantoor krijgen te maken met het digitaal procederen. Per functie zal de impact anders zijn. Wellicht komen er functies te vervallen, maar daar komen andere functies voor terug. Als voorbeeld komt met KEI de rol te vervallen en kunt u dus op termijn afscheid nemen van uw roladministratie. Kortom: Iedereen moet leren wat de gevolgen van de verandering zijn voor zijn of haar werk. Zowel de advocaat als de secretaresse krijgt er mee te maken. U kunt uiteraard zelf op onderzoek uit maar er zijn ook partijen in de markt die u kunnen uitleggen wat er gaan veranderen en hoe u daar mee om zou kunnen gaan.

PDF/A

De Rechtspraak vraagt u de stukken in PDF/A in te dienen. Alle producties die u van uw cliënt ontvangt zult u dus moeten digitaliseren in het juiste formaat. Zie voor meer info: www.armarium.nl/pdf.

Digitaal zitting

U heeft ieder moment van de dag inzicht in het digitale griffiedossier. Stukken van de wederpartij krijgt u niet meer toegezonden. Die moet u zelf ophalen. Gaat u dit digitale dossier uitprinten en meenemen naar de zitting of neemt u een tablet/ipad mee naar de zitting. Weet in ieder geval dat de rechter de stukken digitaal tot zijn beschikking heeft tijdens de zitting. En wellicht uw wederpartij ook.

 

Wilt u meer weten over alles hoe uw kantoor zich optimaal kan voorbereiden op digitaal procederen? Volg ons gratis webinar, of stel ons uw vraag via de chatfunctie rechtsonder op de website.