Minister Dekker neemt heft in handen: Digitalisering gaat door!
16 april 2018
Voorlopig geen landelijke uitrol voor digitaal procederen
29 juni 2018
Toon alle berichten

De NOvA stuurt aan op snel implementatie van digitaal procederen om draagvlak te houden bij de advocatuur.

De Nederlandse Orde van Advocaten maakt zich zorgen over de aankondiging van de minister voor Rechtsbescherming – Sander Dekker om de digitalisering van de rechtspraak stil te leggen. Volgens de NOvA verzwakt de minister daarmee de bereidwilligheid binnen de advocatuur. Met deze stelling sluit de NOvA zich aan bij het uitgangspunt van Armarium. (Lees hier de vorige blogs van Armarium)

Met een brief aan de Tweede Kamer wil de NOvA  de nieuwe aanpak van de Rechtspraak te promoten. De nieuwe maatregel van de Raad van de Rechtspraak waarbij de digitalisering zich gaat focussen op de digitale toegankelijkheid van rechtspraak voor rechtzoekenden en professionals – het papierloos werken in de procesvoering – vindt de NOvA een juiste stap. Het verplaatsen van de procesgerichte werkwijze naar een informatiegerichte werkwijze wordt als positief gezien. De NOvA is van mening dat vernieuwing nodig is.

Volgens de NOvA hebben advocaten al veel tijd en geld gestoken in de voorbereiding van de landelijke uitrol. De NOvA stuurt ook aan op meer duidelijkheid en een datum voor de volgende stap. ‘Een vertraging voor deze zaakstroom of het geheel niet live brengen van deze zaakstroom, betekent een verlies aan draagvlak. Voor de NOvA is dan ook van belang omtrent deze zaakstroom op korte termijn duidelijkheid te verkrijgen.’

Tweede Kamer

Aanstaande woensdag 25 april vergadert de Tweede Kamer over de voortgangsrapportage van het programma Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak (KEI). Tijdens deze vergadering zal een oplossing gevonden moeten worden voor de toekomst van KEI. Minister Dekker vindt dat de verantwoordelijkheid voor een oplossing bij de Rechtspraak ligt. De Raad voor de Rechtspraak en het ministerie van Justitie en Veiligheid zoeken nu samen naar een oplossing.

 

Armarium - We kunnen toch niet op papier blijven procederen