Vergadering in de Tweede Kamer
25 april 2018
NOvA – Uitermate teleurstellend
28 juni 2018
Toon alle berichten

Voorlopig geen landelijke uitrol voor digitaal procederen

De landelijke uitrol van verplicht digitaal procederen in civiele handelszaken is definitief van de baan. Dat heeft de Rechtspraak op donderdag 28 juni bekendgemaakt. Verder zal het systeem voor digitale procedures in asiel- en bewaringszaken niet verder worden ontwikkeld.

De voornaamste reden om te stoppen met de landelijke invoering is dat de programmatuur omstreden is. De Rechtspraak vindt het daarom ‘niet verantwoord om het huidige systeem landelijk in te voeren. Technisch zou landelijke invoering mogelijk zijn, stelt de Rechtspraak. Maar het gevolg zou ‘een complexe en daarmee tijdrovende manier van werken voor rechtbankmedewerkers’. Ook is nog een grote investering nodig en zijn de beheerskosten relatief hoog.

‘Het ligt niet aan de functionaliteit’, zegt voorzitter Frits Bakker van de Raad. ‘Juist op dat gebied is er de afgelopen maanden door veel mensen heel veel werk verzet. We hebben laten zien dat met vereende kracht en toewijding heel veel mogelijk is. Ik heb oprecht bewondering voor ieders inzet. We hebben binnen de beschikbare tijd én budget belangrijke verbeteringen weten te realiseren. De Raad is hen daarvoor erg dankbaar, en we beseffen maar al te goed dat de beslissing om af te zien van landelijke invoering voor hen extra pijnlijk is.