De Rechtspraak publiceerde gisteren een brief aan de Minister voor Rechtsbescherming. Daarin wordt een ‘reset’ van de modernisering en digitalisering van de Rechtspraak aangekondigd. We bespreken vijf redenen waarom wij dit een goed idee vinden.
In eerdere stukken en interviews hebben meerdere mensen binnen de Rechtspraak aangegeven dat men zich verkeken heeft op de complexiteit van het onderhanden project. Dan is het tijd om de eenvoud weer terug te krijgen.
De hele brief ademt uit dat men te weinig kennis heeft over de werkprocessen binnen de Rechtspraak. De werkprocessen zijn fundamenteel anders gebleken in ieder arrondissement. De ontwerpers van de nieuwe informatiesystemen hebben zich te weinig verdiept in die werkprocessen. Met een dergelijk gebrek aan kennis is het onmogelijk om tot werkbare oplossingen te komen. Wij weten al meer dan 12 jaar dat civiele procesvoering niet door strakke workflow diagrammen beschreven kan worden. Flexibele werkprocessen ondersteund door een goede zakenadministratie is de enige oplossing.
De te hoge ambities richtten zich de afgelopen jaren vooral op radicale vereenvoudiging van de interne werkprocessen. Daarnaast wilde de Rechtspraak digitalisering van papierstromen. Dat laatste is voor de buitenwereld het meest zichtbaar. De ‘reset’ zal zorgen voor focus op realiseerbare ambities. De Rechtspraak gaat zich nu concentreren op de digitale toegankelijkheid van de rechtspraak voor rechtzoekenden en professionals, zoals advocaten. En wij weten dat dit naar behoren werkt.
Zoals wel vaker bij grote (overheids) projecten is er bij de financiële onderbouwing van het project een voorschot genomen op bezuinigingen waarvan het onzeker is dat die gerealiseerd gaan worden. De ‘reset’ betreft ook de financiën en zal er voor zorgen dat we voor de onderdelen die goed werken, zoals digitalisering van papierstromen, ook realistische financiële verwachtingen krijgen.
De afgelopen jaren heeft Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, veelvuldig de volgende zin gebruikt: “We kunnen niet op papier blijven werken!” Wat ons betreft brengen we een kleine aanpassing aan:
“De Rechtspraak kan de advocatuur niet blijvend op papier laten werken!”
Bronnen: